Οι Πυλές είναι ημιορεινό χωριό στην Κάρπαθο
Οι Πυλές είναι κτισμένες ψηλά, στα δυτικά παράλια του νησιού, σε απόσταση 13 χλμ. Β.-ΒΔ. από την Κάρπαθο (ή Πηγάδια) και 3,5 χλμ. ΝΔ. από το Όθος. Δημιουργήθηκαν σε υψόμετρο 330 μέτρα, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Μέλουρα, που αποτελεί τμήμα του νότιου συγκροτήματος της Λάστου, σε περιοχή με αρκετά περιβόλια, ελιές και θέα την Κάσο και τα βουνά της Σητείας στην Κρήτη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού (17ος αιώνας) ήταν πρόσφυγες, οι οποίοι μετακινήθηκαν από τα παράλια του νησιού για να αποφύγουν τους πειρατές ενώ αργότερα, την περίοδο της Επανάστασης του 1821, εγκαταστάθηκαν νέοι από τη γειτονική Κρήτη και τη μαρτυρική Κάσο.
Στις Πυλές υπάρχει "Υπαίθριο Αγροτικό μουσείο" στο οποίο παρουσιάζεται η αγροτική ζωή στην Κάρπαθο έχοντας σαν εκθέματα μία παραδοσιακή αγροικία, έναν ανεμόμυλο, ένα πατητήρι, ένα αλώνι, ένα ξυλόφουρνο, ένα μικρό αμφιθέατρο και ανάμεσά τους πλακόστρωτες διαδρομές. Ανατολικά του χωριού και σε απόσταση περίπου 3 χλμ. βρίσκεται η ιστορική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσῶν, η οποία είναι το μοναδικό μοναστήρι του νησιού. Ο ιερός ναός της μονής έχει χαρακτηριστεί από το 1950 ιστορικό διατηρητέο μνημείο και εκεί παλιότερα λειτουργούσε σχολείο και ορφανοτροφείο. Σήμερα διατηρεί πλούσια μοναστηριακή βιβλιοθήκη και ασκεί σημαντικό πνευματικό και διδακτικό έργο.
Ως ξεχωριστός οικισμός, μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αναφέρεται επίσημα το 1948 στο ΦΕΚ 248Α - 28/09/1948 να ορίζεται έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" αρχικά και εν συνεχεία με το "πρόγραμμα Κλεισθένης" αποτελούν την κοινότητα Πυλών που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Καρπάθου του Δήμου Καρπάθου και σύμφωνα την απογραφή του 2011 έχει μόνιμο πληθυσμό 216 κατοίκους.
Ο ιστότοπος των Πυλών Καρπάθου